Sörmland

Lasersabotage mot flygplan ökar

Sabotage med laserstrålar som riktas mot flygplan och helikoptrar eller flygledartorn har inträffat vid flera flygplatser den senaste tiden. Hittills i år har 20 laserattacker rapporterats och en av de flygplatser som utsatts är Skavsta utanför Nyköping.

Transportstyrelsen jobbar tillsammans med Rikspolisen och Strålsäkerhetsmyndigheten, för att bland annat att kartlägga var attackerna sker och under vilka tider.

-Det är helt klart ett växande problem som ökar i omfattning, inte bara i Sverige utan i hela världen, säger Britt-Marie Kärlin, analytiker på Transportstyrelsen till TT.

Än så länge har inga piloter skadats allvarligt av laserstrålarna.

Den senaste incidenten drabbade ett fraktplan som var på väg till Malmö airport i måndags kväll. Planet befann sig på 800 meters höjd och hade påbörjat inflygningen för landning när en skarp grön laserstråle träffade rutan. Enligt piloten kom strålen troligtvis från en plats fyra mil längre bort.

Händelsen är rubricerad som luftfartssabotage eller försök till samma brott.

I helgen anhölls en 19-årig man i Malmö misstänkt för att ha riktat en laserstråle mot en polishelikopter och en mc-polis.

Bärbara laserpekare används vanligtvis som pekverktyg vid föreläsningar.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".