En polisman träffas av en laserpekare.
SÖRMLAND

Misstänkta laserattacker utreds

Vid minst två tillfällen den senaste tiden har piloter i flygplan i Sörmland utsatts för attacker med grön laser, enligt rapporter till Transportstyrelsen. Även poliser har råkat ut för laserattacker, som riskerar att ge människor allvarliga ögonskador.

Vid det ena tillfället var det piloter som flög in mot Skavsta flygplats, som drabbades. Piloterna har rapporterat till Transportstyrelsen att cockpiten lystes upp av ett grönt sken. En grön stråle ska ha strålat från en punkt i närheten av Krokek, vid Bråviken.

– Vi har inga rapporter om någon ögonskada, men det var definitivt en grön laser, säger Britt-Marie Kärlin, analytiker på Transportstyrelsen.

Vid ett annat tillfälle träffades ett plan av grön laser när det flög över Oxelösund, enligt Transportstyrelsen. Det finns också en tredje rapport där där piloterna beskriver att de träffats av ett vitt sken.

Enligt Transportstyrelsen har ingen pilot i Sverige hittills allvarligt skadats, men ett par har fått söka läkarvård. I USA ska piloter ha fått permanenta ögonskador och haft problem att landa,

– Om du får en blixt rakt framför ögonen när du är i mörker tar det ett tag för ögonen att vänja sig igen till mörkret. Vi tar det här väldigt allvarligt, säger Britt-Marie Kärlin.

I hela landet har det i år rapporterats in cirka 20 liknande incidenter mot flygtrafik, och det finns också rapporter om att poliser drabbats.

En arbetsgrupp med representanter från bland annat polisen, Transportstyrelsen och Arbetsmiljöverket ser nu över lagstiftningen för den här typen av gröna lasrar.

Polisens representant i gruppen, Mikael Gelius, säger att han hoppas att allt innehav blir kriminellt om man inte har särskillt tillstånd. Idag är det tillåtet att köpa och inneha en grön laser, men man får inte använda den utan tillstånd.

Fredrik Wallén, som är chef för Sörmlandspolisens kriminalunderrättelsetjänst , beskriver den här typen av lasrar som mycket kraftfulla även på långa avstånd:

– Om man ställer upp fyra ballonger på en rad och skjuter ljusstrålen mot ballongerna exploderar de. Håller man upp en tändsticka framför ljusstrålen så antänds den, säger Fredrik Wallén.

Vad kan det finnas för motiv till att bestråla flygplan, piloter och poliser?

– Mycket lutar mot att det är ungdomlig dumhet och oförstånd. Man är inte medveten om hur allvarliga konsekvenser det här kan få, säger Fredrik Wallén.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".