Sörmland

Brottsmisstänkta kan hamna på nätet

Polisen i Sörmland är inte främmande för att i framtiden publicera bilder på misstänkta brottslingar på sin hemsida. Polisen i Skåne är redan igång med sin webbpublicering, för att få allmänhetens hjälp att få brottslingar gripna.

- Vi vill titta lite närmare på det här och kanske ha en kontakt med våra kollegor nere i Skåne för att se hur de har löst det, säger Johan Levin, som är biträdande operativ chef vid Sörmlandspolisen. Vill vi också se över de juridiska aspekterna av publicering på hemsidor på internet, men om det är fullt möjligt så skulle jag kunna tänka mig att även vi skulle kunna göra det i en framtid.

Ser du några etiska problem med att riskera att publicera bilder på oskyldiga?

- Det är alltid en bedömning man får göra. Man får hela tiden väga risken för skada på den person man väljer att publicera bild på, men naturligtvis i förhållande till det brott som personen kan misstänkas för.

Enligt Johan Levin så krävs välgrundade misstankar och att påföljden för brottet är minst två års fängelse för att en publicering av en bild ska komma ifråga.

Och det handlar enligt Levin alltid om misstänkta brottslingar som inte är identifierade, där kan publicering på polisens hemsida vara ett bra hjälpmedel, tycker han.

Han ser det inte som någon principiell skillnad mellan att webbpublicera bilder och att, som polisen i Sörmland sedan ett par år tillbaka redan gör, lämna liknande bilder för publicering i media, i tidningar, i tv-programmet Efterlyst och liknande.

- Det är ett antal bankrån och några grova mordbränder där vi har låtit publicera bilder som vi har haft i förundersökningen som har kommit från olika övervakningsmedia, säger Johan Levin.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".