Böcker - inte lätta för alla att läsa.
ESKILSTUNA

Svårupptäckt dyslexi hos flerspråkiga

Det kan vara problematiskt att upptäcka dyslexi hos barn med annat modersmål än svenska. Nu har det för första gången kommit informationsmaterial på de stora invandrarspråken, tänkt för skolor och också speciellt riktat till föräldrar. En kommun som satsar extra mycket på det här är Eskilstuna.

För att sprida information bland föräldrarna till flerspråkiga barn har den ideella föreningen Kod-Knäckarna tagit fram en broschyr och en cd med basfakta om läs- och skrivsvårigheter och tips till föräldrarna om hur de kan stimulera barnens språkutveckling.

Materialet har översatts till fem av de största invandrarspråken i Sverige - somaliska, arabiska, persiska, kurdiska och engelska - och erbjuds nu till landets kommuner för vidare distribution till föräldrarna.

I Eskilstuna kommun räknar man med att 23-24 procent av alla barn i kommunen - nästan vart fjärde barn - har flerspråkig bakgrund. Där jobbar man med språk och språkutveckling på olika sätt, bland annat genom att ha många flerspråkiga lärare i skolorna. Örjan Norsted, rektor för kommunens mångkulturella enhet, konstaterar att det är svårt att upptäcka läs- och skrivsvårigheter i tid hos flerspråkiga barn.

– Det är väldigt svårt att avgöra för en flerspråkig elev om det är de "ordinära" problemen som eleven upplever när han ska lära sig svenska beror på att det är ett nytt språk, eller om det är dyslexi eller läs- och skrivproblematik som man har med sig. Det är väldigt svårt att avgöra. Då krävs det personal eller pedagoger som dels är utbildade som lärare i svenska som andra språk, och dessutom har speciallärarutbildning. Det är de som har förmågan att avgöra vad som är vad.

Eskilstuna kommun har just köpt in informationsmaterialet som föreningen Kod-Knäckarna har tagit fram och ska dela ut det till alla föräldrar. Kommunikationen med föräldrarna är viktig, säger Örjan Norstedt.

– Jag har träffat många föräldrar under tiden som jag har jobbat här och det är uteslutande positiva signaler vi får.

Cecilia Huldt
cecilia.huldt@sr.se 

Kenadid Mohamed
kenadid.mohamed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".