Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bengt Öberg och Maria Landin.
sörmland

"Skärgården lever inte utan hjälp"

Makthavarna i Sverige vill att skärgården ska leva men man ser inte till att det finns realistiska förutsättningar för det. Den kritiken levererar författarna till en bok om sjöolyckor vid sörmlandskusten och upp mot Landsort. I boken berättar man bland annat om hur öar under århundraden har varit bebodda, en skarp kontrast till hur det är idag.

– Jag tycker det är synd och jag tycker det rimmar illa med att man från statsmakternas sida säger att man ska ha en levande skärgård samtidigt som det inte finns några möjligheter till det idag, menar Maria Landin är en av författarna till "På grund - förlist".

Den levande skärgården, som var en realitet en bit in på 1900-talet, var enligt Maria Landin, något av en förutsättning för dåtidens sjöfart. Då fanns det alltid människor som kunde hjälpa till om ett skepp fick problem, och man kunde vid dåligt väder eller vid behov av förnödenheter gå in i någon mindre hamn.

Vid sörmlandskusten har många öar haft jordbruksverksamhet i flera århundraden. Och redan på 1600-talet etablerades lotsverksamhet på exempelvis öar som Sävö, Hartsö och Askö.

Idag har förstås inte den yrkesmässiga sjötrafiken behoven av en befolkad skärgård, men att skärgården ska leva är ändå något som ledande politiker i Sverige brukar uttrycka. Ändå är förutsättningarna mycket sämre här jämfört med i våra grannländer, hävdar Björn Öberg, som står bakom boken tillsammans med Maria Landin och Folke Sjöberg.

– Jämför man Sverige med Norge och Finland så är det ju avsevärt mycket lättare att bo i skärgården där för att det är så mycket mer välordnat, samhället satsar på det här vilket leder till ökat småföretagande och ökad turism, menar Öberg och tillägger att han tror att det skulle vara bra att satsa på en bättre infrastruktur i Skärgården.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".