Sammha Ahmed designar kläder för kvinnor med slöja.
ESKILSTUNA

Student designar sjal-mode

Sammha Ahmed pluggar informationsdesign på Mälardalens Högskola i Eskilstuna. Hon tycker att det saknas kläder här i Sverige för unga kvinnor i sjal. Nu har hon med hjälp av Idélab på högskolan dragit igång ett företag för att sy upp sådana kläder.

– Det finns inga butiker i Sverige som har kläder inriktade speciellt för kvinnor med sjal, säger Sammha Ahmed.

Sveriges Radio Sörmlands reporter har träffar kvinnor som säger att det kan vara svårt att få tag på kläder både till vardags och fest  som passar dem som bär sjal.

Men många som vi möter säger även att det inte är nåt problem. De hittar kanske inte kläderna just i Eskilstuna eller Flen men i Stockholm eller Malmö. En del hittar dem på nätet. Det kommer mer och mer sådana här kläder på nätet säger en person i muslimska föreningen som Sveriges Radio Sörmlands reporter talar med.

Andra köper sjal i sina gamla hemländer. Men en del tycker att modet i Kairo eller Bairaihn inte passar en kvinna som lever i Nyköping eller Göteborg.

De klädkedjor som finns i Sverige lockar inte alltid de kvinnor som bär sjal. På Hennes och Mauritz säger man att deras affärsidé är att erbjuda ett sortiment som ser likadant ut på alla de 34 marknader där de befinner sig.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".