1 av 2
Bensin som rinner ut på golvet och tänds på, inne på Statt. Foto från polisens förundersökning.
2 av 2
Eskilstuna

Åtalad för grov mordbrand på Statt

Fredagen den 11 september åtalades den 29-årige man från Eskilstuna, som är misstänkt för att ha tänt på hotell Statt i Eskilstuna i slutet av februari. Han åtalades på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Den starkaste bevisningen är, enligt polisen, bilder från övervakningskameror, som visar att mannen har befunnit sig på hotellet innan branden. Men polisen vet ännu inte vad motivet till brottet är.

Mannen har erkänt att han varit på platsen under kvällen och polisen har mycket bildbevisning mot honom, enligt kriminalkommissarie Svante Melin. Det finns även DNA-spår från 29-åringen på bland annat de handskar som gärningsmannen bar på och de har även spår av bensin.

– Jag tycker bevisningen är väldigt stark och vi har mycket bevisning, vi har hittat honom på flera bilder vilket gör att vi kan binda honom till tider och platser, menar Svante Melin.

Vad tror du om chansen att få honom fälld?

– Ja jag tror att han kommer att bli fälld, svarar Svante Melin.

Stadshotellets övervakningskameror visar att det endast förflutit 16 sekunder från det att branden anlades till dess att en vitklädd man springer ut från hotellet och förbi Nordea där bankkontorets övervakningskameror tar bilder på mannen, som enligt förundersökningen är gärningsmannen.

Senare hittades en keps, vita byxor och tröja med mannens DNA i soptunnor nära brandplatsen. Även andra föremål hittades i närheten, bland annat en kniv och en braständare.

Dessutom finns skospår i snön längs den flyktväg gärningsmannen tog, längs Radermachergatan och in på gården vid de nybyggda bostadsrätterna där posten tidigare hade en parkering. Men om skoavtrycken är från de skor som gärningsmannen hade på sig har inte gått att fastställa.

Den 29-årige mannen har varit häktad sedan i april på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Han nekar till brott.

Branden började tidigt på morgonen den 25 februari. Räddningstjänst fick ett automatlarm larm kl. 04.06. När den anlände platsen fyra minuter senare - då också polisen kom till platsen - var det en fullt utvecklad brand. Personal från grannkommuner inkallades. Socialtjänsten och kommunens krisgrupp inkallades.

På Mälarsjukhuset upprättades Katastrofberedskap. 113 gäster, som fanns på hotellet, evakuerades. Åtta personer fördess till sjukhus, men ingen skadades allvarligt. Fem personer fick rökskador. 

Utredningen kring branden har pågått länge och omfattar 367 förhör och en 900 sidor lång förundersökning. De materialla skadorna ligger på 200 miljoner kronor och närmare 80 000 kronor kräver de målsäganden som förlorat privata ägodelar i branden.

Bensin från en femlitersdunk hälldes ut i hotellets lokaler vilket skapade brännbara gaser, enligt Räddningstjänsten, som menar att det kan ha varit orsaken till den snabba brandutvecklingen.

Brottsplatsundersökningen som gjordes har inte kunnat konstatera att någon gjort inbrott och på så vis tagit sig in i lokalerna och heller inte hur motorbensin har kunnat föras in.

Gärningsmannen har efter att ha tänt på flytt mot Gymnastikgatan och fångats på övervakningskameror från Nordea och polisen. Utredningen visar också att branden anlades på bottenvåningen i Statts lokaler med hjälp av motorbensin.

Branden bedöms ha startat på en eller flera platser, i utrymmet mellan baren och danslokalen. Den har sedan spridit sig till de övre våningarna.

Enligt ett förhör som gjordes med den misstänkte mannen så sent som den 17 augusti så ska han ha skickat ett ett sms från sin mobiltelefon en dryg timme efter branden. I tidigare förhör har mannen sagt att han låg ensam hemma och sov den aktuella natten.

Den misstänkte, som alltså förnekar brott, har pekat ut andra personer som gärningsmän. Polisen har förhört de utpekade personerna i Turkiet.

– Jag tror inte att det är de personerna, menar Svante Melin.

Varför inte?

– Det stämmer inte förhörsmässigt och inte bildmässigt, menar Melin.

Hotell Statt i Eskilstuna har även utsatts för ett tidigare sabotage, men polisen har inga bevis för att det skulle vara samma gärningsman till brotten. 

– Det finns inga bevis för att det skulle vara han som orsakade den stora vattenläckan tidigare, säger Melin.

Kan det här vara ett beställningsjobb?

– Det är väl troligt för jag kan inte tänka mig att en gärningsman själv kommer på att man ska gå och elda upp stadshotellet utan att det är en beställning i grunden, menar Melin.

Svante Melin kan inte säga vad motivet till ett eventuellt beställningsjobb skulle kunna vara och vet inte heller vilka beställarna i så fall är.

Både Chefsåklagare Ulf Stålhane och mannens försvarsadvokat Hans Sundberg har valt att inte kommentera åtalet innan rättegången inleds.

Rättegången inleds den 21 september och om den 29-årige mannen fälls kommer åklagaren yrka på att han utvisas.

Av förundersökningen framgår det att 29-åringens advokat bedömer att det finns en allvarlig risk för hans klients säkerhet i samband med rättegången, men det framgår inte konkret vilken hotbild som eventuellt skulle finnas. 

I förhör säger 29-åringen att han känner en oro för sin egen och sina närmastes hälsa med tanke på materialet i utredningen och att "vissa personer" som han har haft kontakt med har kopplingar till organiserad brottslighet.

Negin Sedghi
negin.sedghi@sr.se

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".