Kyrkomålning av Albertus Pictor i Floda kyrka
Flen

Kyrkokonst ställs ut

Idag visas utställningen "Medeltid på väg", om den medeltida kyrkomålaren Albertus Pictor i Vadsbro utanför Flen, där det är medeltida dag idag. I Floda kyrka utanför Katrineholm finns några av de bäst bevarade kyrkomålningarna som han har gjort.

– De här målningarna har aldrig varit överkalkade, som man gjorde med de flesta målningar under 1700-talet när man ville ha ljusa kyrkorum, säger Eva Wockatz, antikvarie på Sörmlands museum, som står bakom utställning om Albertus Pictor. I Floda kyrka är det jättefina färger, speciellt de gröna och blåa.

Albertus Pictor, eller Albert Målare som han kallas, är en av de mest kända medeltida kyrkomålarna. Han föddes i Tyskland på 1440-talet, utvandrade till Sverige och har målat ett trettiotal kyrkor framförallt i Mälardalen och sju av dem finns i Sörmland.

I Floda kyrka utanför Katrineholm finns alltså några av de bäst bevarade målningar han har gjort och i Lids kyrka utanför Nyköping finns det enda bevarade självporträttet av Albertus Pictor. I år är det femhundra år sedan han gick bort, men hans målningar berättar mycket om livet på medeltiden.

– På ett sätt var det ganska enkelt på medeltiden, antingen sköter man sig och kommer till himmelen eller så sköter man sig inte och då hamnar man i helvetet. Sådana målningar har han ofta, med yttersta domen och vad som händer.

Just nu visas utställningen Medeltid på väg i en husvagn, som reser runt till olika platser i länet och där visas både tekniker och motiv.

– Men också vad målningarna berättar för kyrkobesökarna, meningen med livet och hur ska man leva, dödssynderna, avund, frosseri och girighet – det är ju lika aktuellt idag.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".