En torkbastu, pörte, i Ramsta by
Sörmland

Kulturbyggnader uppmärksammas

Idag på kulturhusens dag uppmärksammas Ramsta by utanför Katrineholm och Nyköpings hus av Sörmlands museum. Årets tema är Sverige Finland - en delad historia.

Eva Wockatz är antikvarie vid Sörmlands museum och kommer under dagen att visa byggnader vid Ramsta by, bland annat en torkbastu kallad pörte.

– Man har också kallat den för linbastu och det är ett hus som man har använt för att torka olika saker, till exempel säd eller lin, som man skulle ha till kläder.

Mitt i ett gravfält från vikingatiden ligger ett pörte från mitten av 1800-talet, ett litet hus med en förstuga vid gaveln. Det har ett rum där det brukar finnas en murad ugn av sten och torkställningar, men det saknas skorsten. Det är en byggnadstyp som finländarna tog med sig till Sverige i slutet av 1500-talet.

– Finnarna nyttjade ofta svedjebruk, eldade upp skogsmark för att komma åt ny åkeryta, som de ville odla på. Då bodde de ofta i enklare stugor, som man kallade för bastu. 

Sörmlands museum har också valt att visa Nyköpings hus och göra en jämförelse mellan hur hertig Karl och finländarna bodde på 1500-talet.

– Det är roligt att också visa lite enklare typer av byggnader, att det inte bara är slott och herrgårdar. Det är ändå vår gemensamma historia, hur man har levt och brukat husen och jorden.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".