Chefsläkare Lennart Persson.
sörmland

Landstinget satsar på hemsjukvård

Det är primärvården man ska vända sig till via telefon i första hand om man drabbas av svininfluensa, Och för att minska smittspridning satsar landstinget också på hemsjukvård berättar Lennart Persson som är chefsläkare på landstinget.

– Anledningen är ju att vi vill att så få som möjligt ska åka och sätta sig på mottagningen på grund av smittspridningen. Sen kan det ju faktiskt vara besvärligt att ta sin någon stans i det här läget, menar Lennart Persson.

Därför satsar man nu på hemsjukvård. En hembesöksgrupp består av en läkare och en distriktssköterska och det kommer att finnas ett team på de flesta vårdcentraler i länet.

Om läkaren bedömer att patienten behöver sjukhusvård går det att skriva en remiss direkt till sjukhuset. På länets tre lasarett kommer de som smittats med svininfluensa att få vård på särskilda avdelningar, berättar Lennart Persson.

– Vi vill ju inte att influensa patienter ska ligga bredvid andra patienter på grund av smittorisken, menar Persson.

Men Carl Gustaf Sundin, smittskyddsläkare i Sörmland tror inte att särskilt många kommer att behöva läkarvård.

– Om man tittar på hur det har sett ut på södra halvklotet så kommer vi inte få så väldigt hårt tryck på inläggningar utan många kommer att kunna sköta det här med egenvård hemma, menar Sundin.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".