SÖRMLAND

Körningarna färre taxiförarna fler

Fler ansöker om taxiförarlegitimation i Sörmland, men taxibolagen i Eskilstuna har färre körningar nu på grund av lågkonjunkturen.
– Jag skulle säga att det är affärsresandet som minskat allra mest. Det som är kostsamt med taxi är att stå still. Då kostar det bara pengar och det kommer inte in några. Det är ganska enkelt, konstaterar Conny Sander, som har en egen taxifirma i Eskilstuna.

Trots att körningarna har minskat jämfört med förra hösten, är det fler som söker sig till taxiföraryrket. Länsstyrelsen i Sörmland har fått in nästan 60 procent fler ansökningar om taxiförarlegitimation från januari till augusti i år jämfört med samma period förra året.

Enligt branschorganisationen Svenska Taxiförbundet är det en följd av lågkonjunkturen, då taxiyrket är relativt lätt att söka sig till om man saknar arbete. Samtidigt har lågkonjunkturen gjort att antalet körningar minskat på industriorter som Eskilstuna. Det har även de stora taxibolagen i stan märkt av även om de sett en viss ljusning på senare tid. 

Ari Ahmed startade egen taxifirma i Eskilstuna tidigare i år. Han har märkt att folk åker mindre taxi i år eftersom många förlorat sina jobb och har mindre pengar att röra sig med. De stora företagen väljer också bort taxiresorna.

– Företag skickar hellre folk med tåg eller buss, inte med taxi, säger han.

Leila Zoubir
leila.zoubir@sr.se