Sörmland

Influensan sprids saktare

Den nya influensan, svininfluensan sprids inte lika snabbt som tidigare och den har planat ut den senaste veckan, enligt smittskyddsläkare Carl Gustav Sundin. Men det kan handla om bara en fördröjning, enligt honom.

Anledningen till att spridningen har saktat av kan, enligt Carl Gustav Sundin, vara att sommaren håller sig kvar och vi vistas mer ute, men även den massiva informationen, som kan ha lett till försiktigare kontakter och bättre hygien.

– Det har planat ut senaste veckan och till och med minskat, säger Carl Gustav Sundin. Det syns både på antalet personer insjuknade och det märks enligt vår telefonrådgivning på antalet telefonsamtal som rör influensan.

Betyder det att ni har gjort en felbedömning?

– Nej, förmodligen har toppen förflyttats fram ett antal veckor, kanske en månad.

Kan jag hoppa över vaccinationen nu?

– Nej, om du tillhör riskgrupperna och har någon kronisk sjukdom, som gör att du skulle kunna bli svårare sjuk, då kan du över huvud taget inte hoppa över det. När det gäller övriga befolkningen så vill vi att så många som möjligt vaccinerar sig.

Hur många inläggningar har ni haft hittills?

– Två inläggningar och 34 fall i provtagningen.

Tidigare har du sagt att det kommer att inträffa dödsfall även i Sörmland, håller du fast vid det?

– Om vi grundar oss på de beräkningar som kommer ifrån de länder som redan har haft sin första topp och räknar om det till sörmländska förhållanden, så skulle vi kanske få några enstaka dödsfall och vi skulle få fem till tio personer i intensivvård i respirator. Men det här är bara beräkningar och inte någon sanning förstås.

Om tre veckor, den 13 oktober, börjar landstinget vaccinera. Först att vaccineras blir gravida och barn mellan 4 och 18 år som tillhör riskgrupperna. Sedan blir det personer i andra riskgrupper och sjukvårdspersonal. Från den 10 november vaccineras övriga sörmlänningar.

Alla vaccinationscentraler kommer enligt landstinget att ha öppet några timmar måndag till torsdag och på söndagar.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se