Ingen KRAVskinka i Sörmland

Det har varit svårt att få tag i KRAVmärkt, eller ekologisk julskinka inför julen. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Sörmland gjort. De flesta butiker har överhuvudtaget ingen KRAVmärkt skinka och i de butiker där man haft tillgång till ekologisk skinka så skulle man som kund ha beställt det redan för ett par veckor sedan.
Louise Mörner är ordförande för Sörmlands ekologiska lantbrukare och har en av landets största besättningar med ekologiska grisar på sin gård utanför Gnesta. Hon menar att det är dyrt att föda upp grisar ekologiskt. Hos de konventionella uppfödarna står grisarna inne året om men vill man ha ekologiska grisar så ska de vara ute mesta delen av året, vilket kräver såväl mer mark som mer arbete. Ekologiskt griskött kostar mer och det är anleningen till att butikerna inte tar in det. - Eftersom grisköttet blir såpass mycket dyrare procentuellt sätt än vanligt griskött så då är man inte intresserad, säger Louise Mörner, men om konsumenterna efterfrågar det, så förstår handeln att de ska ta in ekologiskt kött.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista