Landstingets program för att hitta våldsutsatta kvinnor ska presenteras i vår.
Sörmland

Våldsutsatta kvinnor ska hittas bättre

Alla som arbetar med patientkontakter i landstinget i Sörmland ska bli bättre på att hitta och hjälpa kvinnor som utsätts för relationsvåld, det har politikerna i landstingsledningen beslutat.

I vår ska ett program presenteras för hur det ska kunna fungera. Det har Anna Wessgren på kvinnojouren i Katrineholm eftersökt länge.

– All personal på akuten är utbildade och de har mallar för hur de ska agera. Till exempel vid själva mottagandet av kvinnan – när hon förs in i ett rum ska hon aldrig lämnas ensam. Det ska alltid vara sjukvårdspersonal där, säger Anna Wessgren.

Nu är arbetet med vårdprogrammet kring våld i nära relationer igång, och att samverka med andra myndigheter och till exempel kvinnojouren tillhör det som ska bli bättre. Ingmarie Andrée som precis har tillträtt som projektledare ger också som exempel, att alla som har patientkontakter i landstinget måste veta hur man formulerar ett rättsintyg när någon utsatts för misshandel eller våldtäkt.

-- Programmet kommer också att innehålla hur man kan upptäcka våld i nära relationer - vad man ska tänka på när det kan vara en våldssituation som ligger bakom en skada som en kvinna kommer in med, och vad man då ska göra i nästa steg, säger Ingmarie Andrée.

Vårdprogrammet ska gälla alla verksamheter, som akuten, folktandvård och psykiatri. Ingmarie Andrée ska börja med att undersöka hur arbetet med utsatta kvinnor fungerar idag.

-- Vi vill försöka ha en diskussion om vilka som är de viktigaste områdena, säger hon.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".