SÖRMLAND

Kritiserat företag på väg till länet

Företaget Christella Barnomsorg planerar att starta barnomsorg i Vingåker och Nyköping - det utifrån de nya reglerna för barnomsorgspeng. Affärsidén är att anställa föräldrar så att de kan bli dagbarnvårdare åt sina egna barn.

I hemkommunen Uddevalla har företaget fått hård kritik både för verksamheten och för att det ska ha förekommit jäv i samband med att den så kallade Uddevallamodellen infördes.

Men enligt Christellas rektor Lotta Jonasson så är intresset nu rekordstort runtom i hela landet.

– Vi har fått in massor av ansökningar från människor i hela landet och har skickat iväg och nu har jag skickat iväg ansökningar till 16 kommuner, berättar hon.

I Uddevalla har intresset för den så kallade Uddevallamodellen minskat kraftigt de senaste åren - från 24 anställda föräldrar till en handfull nu.

Till saken hör att Lotta Jonassons man var politiker i barn- och utbildningsnämnden när besluten om den togs och bråket om jäv hamnade till slut i länsrätten.

 Men i och med en lagändring vid halvårsskiftet är nu Uddevallamodellen möjligt att genomföra i hela landet - och det vill alltså Lotta Jonasson utnyttja.

Socialdemokraten Cecilia Sandberg sitter med i Uddevallas barn- och utbildningsnämnd är starkt kritisk till hur det fungerat.

--Det här har egentligen varit ett spel med skattepengar som barnen varit en handelsvara i, säger hon.

Tanken är att Christella som är en bifirma till ett kommanditbolag där den offentliga insynen över ekonomin är starkt begränsad, anställer föräldrar som får lön för att ta hand om sina egna och andras barn som dagbarn.

Det hela finansieras via barnomsorgspengen.

– Ett kommanditbolag till en ritkonstruktör, som har öppnat en barnomsorgsfilialverksamhet och barnperspektivet har inte varit starkt i det hela utan den pedagogiska delen handlar mera om barnpassning, säger Cecilia Sandberg i barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla.

– Det är ganska nedvärderande att säga så mot folk, till 99 procent är det ju föräldrar, som varit anställda med sina egna och andras barn och bara för att dom inte har officiell barnskötarutbildning allihop så är ju det att säga att dom inte klarar av att ta hand om sina barn, säger Lotta Jonasson.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".