Radiosamband ska bli bättre

Problemen med dåligt radiosamband för polisen, bland annat i Oxelösund, är på väg att lösas. Efter nyår installeras ny utrustning som ska förbättra täckningen i radionätet, säger Jan Lindholm som är sambandsansvarig vid polisen i Sörmland.
Det handlar dock inte om något helt nytt system utan är bara en förbättring av det nuvarande. Det nya digitala radiosystemet införs i Sörmland absolut tidigast 2008, säger Jan Lindholm. I bland annat Oxelösund har poliser ute på jobb inte kunnat få kontakt med ledningscentralen via sina bärbara radioapparater. Polisledningen har tidigare fått skarp kritik av polisfacket som menar att ett dåligt radiosamband försämrar säkerheten för poliserna ute på fältet eftersom de riskerar att inte kunna bli hörda i ett eventuellt nödläge. Nu har dock Rikspolisstyrelsens köpstopp hävts och efter nyår ska alltså den förbättrade utrustningen vara på plats. Det handlar dock inte om det helt nya, digitala radiosystemet Tetra, utan är bara förbättring av det gamla systemet. Det nya systemet inför tidigast 2008 i Sörmland säger Jan Lindholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".