Den åtalade 29-årige mannen förs in till rättssalen
Eskilstuna

Advokaten kritiserar polisförhör

Uppdaterad kl. 16:27
Idag fortsatte rättegången mot den 29-årige Eskilstunabo, som är misstänkt för att ha anlagt branden på hotell Statt i februari. Bland annat har en nära vän till mannen förhörts under dagen med hjälp av tolk.

Men polisförhöret som hållits med mannen i förundersökningen har hållits på svenska, utan tolk och är därför, enligt försvarsadvokat Hans Sundberg, inte godkänd.

Vittnet, som är nära vän till den misstänkte, har i polisförhör berättat att han haft kontakt med 29- åringen dagen innan branden, men i dagens förhör var han osäker på om de träffats den aktuella dagen.

Åklagare Ulf Stålhane och försvarets Hans Sundberg var heller inte överens om hur man ska lösa förhören med de tre nyckelvittnen som vägrat lämna Turkiet och därmed uteblivit från förhören som skulle ha hållits i måndags. Försvarsadvokat Hans Sundberg vill inte använda sig av förhören

Det gäller bland annat de två personer som 29-åringen uppgivit att han träffat på hotell Statt kvällen innan branden och lämnat över en väska till.

Idag meddelade försvaret att man inte vill att männen som befinner sig i Turkiet ska förhöras genom en så kallad bevisupptagning i samarbete med Turkisk domstol, där såväl adkokat som åklagare skulle få möjlighet att ställa frågor till männen. Som förklaring ger försvarsadvokat Hans Sundberg att det inte är rättssäkert och att det innebär att 29-åringens häktningstid kommer att förlängas

Men åklagare Ulf Såhlhane håller inte med, han anser att en bevisupptagning bör genomföras och menar att 29-åringen åtalats för ett av de allvarigaste brotten som tingsrätten hanterat i Eskilstuna 

Nu ska domstolen ta ställning till om en bevisupptagning ska genomföras eller om förhören som finns i förundersökningen och som skett med rättshjälp från Turkiet ska få användas i processen.

Även räddningstjänstens brandinspektör redogjorde idag för sina slutsatser om hur branden uppstod. Enligt brandinspektörens teorier hade ungefär fem liter bensin använts för att anlägga branden något han också anser vara fullt möjligt att ta med sig in på hotellet utan att väcka någon uppmärksamhet.

Advokat Hans Sundberg var inte nöjd med brandinspektörens förklaring till hur ett nödlarm utlöstes alldeles innan branden upptäcktes. Och han meddelade rätten att han skulle lämna skriftliga uppgifter som motbevisar brandinspektörens uppgifter

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".