Gösta Reinl, ordförande i Eskilstuna fabriksförening.
Eskilstuna

Svag ljusning för industriföretagen

Det ser något ljusare ut för industriföretagen i Eskilstuna, men krisen är långt ifrån över, enligt den senaste konjunkturbarometern från Eskilstuna fabriksförening.

– Den förstärker ungefär den trend vi såg redan i kvartal tre. Man är på väg åt samma håll men med högre procenttal. Jag tror att vi kommer fortsätta åka åt det hållet några kvartal till, tills vi är lite mer säkra, säger Gösta Reinl, ordförande i Eskilstuna fabriksförening. Han tycker att man ska vara vaksam på konjunkturuppgången.

– Jag tror att det är klokt att göra som de flesta företag gör nu: att köra med försiktighet, säger han.

Ett 50-tal industriföretag har svarat på en rad frågor - bland annat om hur de ser på konjunkturläget, orderläget och antalet anställda i företaget för kvartal fyra jämfört med kvartal tre och de flesta tror att den allmänna konjunkturen kommer att förbättras. Och enligt konjunkturbarometern ökar orderingången något, och företagen börjar se lite positivare på det ekonomiska läget.

– Jag tolkar det som att man följer det som media just nu. Där är det inne att förmedla positiva nyheter om konjunkturen just nu, och då dras företagen omedvetet med i det, säger Gösta Reinl.

Många företag har fått in fler order från sina kunder, även om det är en svag uppgång. En femtedel av företagen säger att de ska nyanställa, men det är lika många som säger att de ska varsla personal.

– Företagen är väldigt försiktiga med att nyanställa just nu. De hyr in folk eller tar tillbaka varslad personal, för de tror inte riktigt på att den här konjunkturen har vänt vilket jag tror är klokt. De kommer fortsätta ta in folk vecka för vecka, månad för månad tills vi ser att det här bär, och där är vi inte än, säger Gösta Reinl.

Leila Zoubir
leila_zoubir@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".