Emmy Lund, Rasmus Johansson, Sofie Lindblom elever på Kvarnbackaskolan.
Gnesta

Besvikelse efter skolbeslut

Det är nu definitivt klart att femte- och sjätteklassarna i Gnestas landsbygdsskolor ska bussas in till centralorten från och med årsskiftet. Det beslutades vid ett extrainsatt fullmäktigemöte igår kväll.

– Det blir ju dåligt för hela Stjärnhov och det blir längre att åka till skolan, menar Sofie Lindblom som idag går i sexan på Kvarnbackaskolan i Stjärnhov.

– Men ni åker ju redan till Frejaskolan för att ha språk ett par gånger i veckan vad är det för skillnad?

– Frejaskolan är ju lite större och man känner inte lika många där och det blir inte samma stämning, berättar Sofie.

Rasmus Johansson går också i sjätteklass och är heller inte glad över beslutet att de efter nyår ska flytta från skolan i Stjärnhov och in till Frejaskolan i Gnesta.

– Man kommer ju att behöva gå upp mycket tidigare för att ta sig till skolan och resorna gör ju att man får mindre fritid, menar Rasmus.

– Finns det nåt som är positivt med flytten?

– Jag tränar hockey i Södertälje och det blir ju lättare för mig att komma dit men det har ju inte med skolan att göra, menar Rasmus.

I ett första skede är det de nuvarande femte- och sjätteklassarna på Kvarnbackaskolan, Welandersborgs skola och Laxne skola som berörs av flytten till Frejaskolan direkt efter nyår. Men i förlängningen berörs även eleverna i de yngre årskurserna ju äldre de blir och Katarina Karlsson som är mamma till en elev i årskurs fyra planerar nu att sätta barnen i en skola i en annan kommun.

– Vi kommer att flytta till Dunkers skola utanför Malmköping det är en friskola och har ungefär samma arbetssätt som de har här. Hittills är vi nio stycken plus några som jag har hört som ska flytta barnen till Sparreholm, Malmköping och även Flen, berättar Karlsson.

– Har du fler barn?

– Ja jag har en son som går i sjuan också.

– Men då är du väl van vid att ha barn på Frejaskolan?

– ja just därför vill jag inte att den yngre ska gå där i samma miljö. Det är stökigt och vissa barn är för små för att blandas med större barn på det sättet, menar Katarina Karlsson.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".