1 av 3
Poliskommissarie Kjell Malmkvist vid dagens presskonferens.
2 av 3
Ett stort område runt nattklubben spärrades av under morgonen.
3 av 3
Fredrik Lott och Elisabet Bäckman kom inte till jobbet imorse på grund av avspärrningarna.
Nyköping

En gripen för attentatsförsök

Nattklubben Tellus i Nyköping utsattes återigen för ett attentatsförsök. En bomb hade placerats på uteserveringen i morse. Polisens bombtekniker lyckades under förmiddagen spränga sönder anordningen. En 21-årig man från stockholmstrakten är anhållen för attentatsförsöket.

– De bedömde att man kunde genomföra den här så här så kallade sprängningen och gör man det så har man ju sett att det är säkert, menar Kjell Malmkvist om att polisen valde att spränga bort den skarpa bomben.

Nattklubben Tellus har under året utsatts för flera attentat och attentatsförsök. Hotbilden har gjort att både ägarna och polisen har installerat bevakningskameror i och utanför byggnaden.

Det är inte osannolikt att det var tack vare någon av dessa kameror som en polispatrull vid femtiden imorse kunde gripa den misstänkte, även om Kjell Malmkvist är lite otydlig på den punkten.

Det var vi femtiden imorse som ett bevakningsföretag slog larm till polisen. Man kunde snabbt gripa en man 21-årig man som misstänks för försök till grov mordbrand. Själva bomben bedöms av polisen som skarp och vid 11-tiden på fredagen hördes en skarp knall i centrala Nyköping när bombtekniker sprängde bort anordningen.

Tellus har utsatts för en rad attentat under det senaste året. I juni brann delar av restaurangen och efter renoveringen har man nu haft öppet sen augusti. Men det har även efter detta skett incidenter och polisen har bedömt hotbilden som stark.

Ett större område har varit avspärrat i kvarteret runt Tellus och många som arbetar i närheten kunde inte ta sig till jobbet.

– När jag kom i morse var det avspärrat och vi kom inte in i lokalerna. Vi flyttade oss till ett café där vi träffades i morse. Det är väl nästan ett mönster. Det är tredje gången det här och det är kanske är något man måste vänja sig vid, säger Fredrik Lott som arbetar på Lantmäteriet.

Hur känner du? 

- Det är obehagligt, i synnerhet om man jobbar sent på kvällar. Jag är noga med att titta mig omkring, säger Elisabet Bäckman-Steninger

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".