Katrineholm

Kvinnojour kritisk mot Kullbergska

Akutmottagningen i Katrineholm samarbetar inte med kvinnojouren i kommunen. Det hävdar Anna Wessgren på kvinnojouren och hon är kritisk till det.

Landstinget satsar nu på att ta fram ett vårdprogram för att bättre hitta och hjälpa kvinnor som utsätts för våld i nära relation. Det sättet att arbeta finns redan på bland annat akutmottagningen på Mälarsjukhuset, men än så länge inte på Kullbergska sjukhuset.

– På sjukhuset ser de inte kvinnorna som är misshandlade, om det inte är alldeles uppenbart. De säger att det kommer inga kvinnor som utsätts för misshandel till oss, men det vet ju vi att de kommer dit, säger Anna Wessgren. 

Anna Wessgren berättar att man inom vården måste vara extra uppmärksam på kvinnans skador och beteende, särskilt som förövaren ofta är med. 

– Det är inga kvinnor som kommer till akuten, sjukhuset eller vårdcentralen och säger: ”jag har blivit misshandlad”. Man säger ingenting och rakt inte om förövaren är med, för det vågar man inte, säger Anna Wessgren.

Yvonne Sjöblom är rådgivare på Frida i Katrineholm, en stödverksamhet för den som utsatts för våld i en nära relation. Frida har kontakt med ungefär 200 personer, de flesta kvinnor. Och även Yvonne Sjöblom intygar att det är svårt att få hjälp akut på akuten, när hon berättar om en kvinna som misshandlats och som skulle till ett skyddat boende. Kvinnan hade synliga skador som blåmärken, och skulle transporteras henne till ett skyddat boende i en annan kommun.

– Då ringde vi till akuten för att fråga om vi kunde komma upp snabbt för att få skadorna dokumenterade. Men det gick inte, utan de hänvisade till vårdcentralen. Vi försökte förklara situationen men de sa nej och skulle konferera. Då var ju varje minut dyrbar för att vi skulle komma iväg, säger Yvonne Sjöblom. 

I Katrineholm finns redan idag en samverkansgrupp med representanter från bland annat åklagare, polis, socialtjänst och kvinnojouren, men någon representant från exempelvis akuten eller folktandvården finns inte idag. Och Yvonne Sjöblom hoppas att ett vårdprogram kan förbättra samarbetet - för idag bygger engagemanget mycket på att det finns enskilda eldsjälar på exempelvis akuten eller vårdcentralen.

– Jag tror ju på samarbete, det är ju a och o oavsett vad det handlar om. Ju fler vi kan vara som samarbetar om det här, desto bättre stöd får de här kvinnorna, säger hon.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".