Den åtalade 29-årige mannen förs in till rättssalen
Statträttegången

Nyckelvittnen hörs inte i rätten

Det blir inga nya vittnesförhör i Turkiet med de tre personer som inte dök upp när de skulle vittna i rättegången om branden på Statt i Eskilstuna i februari. Det beslutade Eskilstuna tingsrätt idag. Däremot får åklagaren igenom sina krav om att förhören med de tre från polisens förundersökning får användas som underlag i rättegången.

29-åringen som är åtalad har erkänt att han var på Statt kvällen innan det började brinna, men att han var där för att överlämna en väska till två av de aktuella vittnena, som enligt 29-åringen skulle bada och basta på relaxavdelningen Oasen i Statts lokaler. Därför har chefsåklagare Ulf Stålhane menat att det är viktigt att de också vittnar i rättegången. Polis och åklagare hävdar att 29-åringens version inte stämmer. 

Enligt förundersökningen var mannen där med en väska som bland annat innehöll en dunk med bensin som användes för att tända eld på Statt. Väskan innehöll också de kläder som han sedan hade på sig när han flydde från Statt, enligt åklagaren.

De tre vittnena vägrar komma till Sverige, bland annat för att de är rädda för repressalier, men de har också uppget andra skäl. 

Advokat Hans Sundberg är kritisk till att förhören med de tre personerna ska användas som bevismaterial vid rätetgången eftersom försvaret inte vid det tillfället har haft möjlighet att påverka innehållet i det materialet. Sundberg ifrågasätter hur domstolen då ska kunna värdera den bevisning som åklagaren har åberopat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".