Akuten tillbakavisar kritiken kring hur våldsutsatta kvinnor tas om hand.
katrineholm

Kullbergska tillbakavisar kritik

Vårdpersonalen på akuten i Katrineholm är utbildad för att ta hand om våldsutsatta kvinnor. Det säger vårdenhetschefen Carina Carlsson Friberg, som svar på kritiken från kvinnojouren som menar att akuten inte tar emot våldsutsatta kvinnor på ett bra sätt.

– Vi har ett utarbetat PM som vi jobbar efter och vi har dessutom utbildat tio personer om våld i nära relationer vilket innefattar även i samkönade relationer, svarar vårdenhetschef Carina Carlsson Friberg på kritiken.

I våra sändningar i morse sa Anna Wessgren på kvinnojouren i Katrineholm, att vårdpersonalen på akutmottagningen i Katrineholm inte uppmärksammar kvinnor som utsätts för våld från sin partner.

Wessgren menade att vårdpersonalen måste bli bättre på att ställa rätt frågor till kvinnorna, och vara medvetna om att den som följer med kvinnan till akuten kan vara den person som misshandlat henne.

Men enligt Carina Carlsson Friberg är det precis vad man gör. Till exempel är det rutin att vårdpersonalen tar in kvinnan i enrum, just eftersom man inte kan veta om hennes följeslagare är förövaren.

– De ges möjlighet att prata med oss utan följeslagare och vi ställer också frågorna mer aktivt när vi märker att det finns oklara anledningar till varför de har de skador som de har, menar Carlsson Friberg. 

I våra sändningar i morse berättade även Yvonne Sjöblom som är rådgivare på stödverksamheten Frida, att en kvinna som försökt komma in på akuten för att dokumentera sina skador blev avvisad.

Kvinnan hade bråttom eftersom hon skulle flyttas till ett skyddat boende i en annan kommun, medan hennes man var på jobbet. Ändå hänvisade akuten till vårdcentralen.

– Dagtid på vardagar om man ska dokumentera skador så är det vårdcentralen som gäller i första hand, menar Carina Carlsson Friberg.

Men hur rimligt är det om man flyr från en akut situation och behöver komma iväg fort?

– Jag vill inte kommentera något enskilt fall för jag vet inte hur situationen på avdelningen såg ut just då, men vi måste även hinna med andra akuta patienter och då är det här som gäller, menar vårdenhetschef Carina Carlsson Friberg. 

I Katrineholm finns en samverkansgrupp med representanter från bland annat åklagare polis, socialtjänst och kvinnojouren. Kvinnojouren är kritisk till att det inte finns någon representant från akuten i den här gruppen. Carina Carlsson Fribergs svar på det är att det finns en representant, men att hon är mammaledig för tillfället. Carina Carlsson Friberg täcker själv upp för henne så långt som möjligt.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".