1 av 2
Kjell Lundgren på Volvo i Eskilstuna har blivit mycket säkrarepå jobbet efter företagets satsning på hjälp till dyslektiker.
2 av 2
Underhållschef Roger Gustafsson på Volvo i Eskilstuna har fått en säkrare arbetsplats sedan företaget gått över från mycket text till bilder i sina instruktioner.
ESKILSTUNA

Säkrare jobb när dyslektiker fått hjälp

Volvo i Eskilstuna har sedan flera år tillbaka satsat på att hjälpa de anställda som dragits med läs- och skrivsvårigheter. Förutom ren skrivträning också genom att byta ut texter mot bilder på arbetsplatsen och satsningen har gett resultat, säger Roger Gustafsson, underhållschef på Volvo i Eskilstuna.

Glöm krångliga instruktioner hur en maskin fungerar. På Volvo i Eskilstuna har det mesta bytts ut till bilder. Det här är ett led i företaget satsning på att synliggöra dyslexin på arbetsplatsen och samtidigt sprida kunskap.

Bakom idén står bland annat IF Metall och utifrån medarbetarnas behov skräddarsyddes ett program med fabriken i Köping, där man har arbetat med dyslexi i många år, som modell.

Roger Gustafsson menar att kommunikation dessutom är en fråga om säkerhet.

– Om en anställda inte förstås instruktionen kan det orsaka olyckor och det vill vi inte ha, säger han.

Kjell Lundgren är en av de anställda som fått hjälp med det här. Att skriva protokoll, eller göra beställningar tog tidigare lång tid och gav en obehaglig känsla i magen genom osäkerheten kring om det blev rätt eller inte.

– Nu är jag mycket säkrare och behöver inte dubbelkolla mig själv hela tiden, konstaterar han.

Evelina Crabb
evelina.crabb@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".