Många fler kvinnor än män röker i Sörmland. Men männen dricker mer, enligt undersökningen.
Sörmland

Sämre hälsovanor i Sörmland

Sörmlänningarna har sämre hälsovanor än de flesta andra svenskar. Det visar en färsk rapport från Sveriges kommuner och landsting. Förklaringen är hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå, menar Åsa Ranung, chef för Folkhälsocentrum på landstinget i Sörmland.

– Det handlar om ekonomisk trygghet och en stabilitet i vardagen. Om jag känner att jag har inflytande över och delaktighet i min vardag och i mitt liv, har jag också en bild av att jag kan påverka min hälsa på ett bättre sätt, säger Åsa Ranung.

Sörmlänningar är fetare, motionerar mindre, och röker och dricker mer än de flesta andra svenskar. Fler av sörmlänningarna dör också i sjukdomar som man kan undvika med bättre hälsovanor. 

Vårt län har ovanligt stor andel män som anser sig ha riskabla alkholvanor, och vi har näst flest rökande kvinnor - bara Gotland har fler.

Det är en del av resultaten i den rapport som Sveriges kommuner och landsting publicerade idag.

Men det finns ljusglimtar. Sörmlänningarna är generellt mer nöjda med sin egen hälsa, än vad de flesta andra svenskar är, och har bättre psykiskt välbefinnande än snittet i landet. Vad det beror på kan Åsa Ranung inte svara på, men hon säger att de dåliga hälsovanorna går att påverka.

– Väldigt mycket av det här går att påverka och förändra via politiska beslut. Kommunen kan till exempel underlätta för ungdomar att få sommarjobb eller se till att arbetslösa får praktik, säger hon.

Åsa Ranung menar också att om man ser till vad som ger mest samhällsekonomisk effekt, är det mindre bra att exempelvis satsa på en kampanj för att människor inte ska börja röka:

– Det har man sett att det har ganska små effekter på beteendeförändring. Däremot bör samhället skapa förutsättningar för att var och en ska kunna ta hand om sin egen hälsa, säger Åsa Ranung.   

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".