Arbetsförmedlingen i Eskilstuna. Foto: Oskar Jönsson/SR Sörmland
Sörmland

Arbetslösheten fortsätter öka

Arbetslösheten fortsätter att öka i länet och i landet i stort. Det visar arbetsförmedlingens senaste statistik för september. I Sörmland ligger arbetslösheten på tio procent om man också räknar in personer i olika åtgärder. Det är högre än i landet i snitt, som ligger på 7,7 procent. Högst arbetslöshet har Eskilstuna med nästan 13 procent, följt av Katrineholm med drygt 11 procent.

Lägst arbetslöshet har Trosa. När det gäller de arbetslösa ungdomarna i länet, så har även de blivit fler. Drygt 17 procent av ungdomarna mellan 18 och 24 år är arbetslösa eller i olika åtgärder. Satsningar har gjorts i alla länets kommuner för att få ungdomar i sysselsättning, genom olika program med aktivitetsstöd.

Undersökningen visar också att den mycket snabba försämringen på arbetsmarknaden nu håller på att dämpas. Till exempel är det nu färre varsel än tidigare under lågkonjunkturen, framför allt inom tillverkningsindustrin. Det är också fler nyanmälda jobb, jämfört med förra månaden.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".