Busshållplatsen där dödsolyckan inträffade.
Strängnäs

Busshållplatsen hade byggts om

Dödsolyckan utanför Mariefred i fredags, när en elvaårig flicka omkom efter hon stigit av bussen på väg hem från skolan, skedde vid en hållplats som nyligen byggts om för att göra det säkrare för bussresenärer.

– Det var en av de sex som vi byggt om under 2008 och 2009, säger Hans Axelsson, stadsmiljöchef i Strängnäs. Vi kallar den mobil busshållplats, en plattform med staket runt om. Där ska passagerarna stå tryggare utmed de riktigt hårt trafikerade vägarna.

Kommunen har inventerat med hjälp av statsbidrag över 550 hållplatser och hittade 22 hållplatser som man klassade med så kallade högsta prioritet, det vill säga de är så farliga att man snabbt måste ordna dem. Sex är åtgärdade och det betyder att det alltså är sexton hållplatser som fortfarande är farliga.

– Och det finns nog fler. Det här är en bedömning som gjordes ute på plats och vi får fortsätta det här arbetet att försöka säkra det här. Vi söker medel för att kunna göra sådana här investeringar. Sen diskuterar vi med Länstrafiken och Busslink vilka av de värsta platserna vi ska prioritera först.

Men det kommer att ta tid om kommunen får statsbidrag i den takt man fått hittills. Det kostar cirka 50 - 60 000 kr per hållplats och pengarna har räckt till tre om året och då tar det fem år till att åtgärda de hållplatser som är kvar. Och riktigt säkra verkar de ju ändå inte vara. Exakt hur olyckan på Stallarholmsvägen gick till vet man inte, utan polisen ska utreda det.

Vad ska man då göra åt hållplatsen där dödsolyckan skedde?

– Vi får diskutera det och se över det tillsammans med Länstrafiken om ytterligare åtgärder kan göras eller hur man kan trafiksäkra för att upplysa barn och ungdomar när man lämnar bussen, att man står kvar tills bussen har åkt från platsen.

Hans Andersson
hans.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".