Hovrätten ansåg att mannen köpt sex av flickan.
Strängnäs

Döms för sexköp av barn

En man från Strängnäs fälldes på tisdagen i hovrätten för våldtäkt mot barn och köp av sexuell handling av barn. Tingsrätten har tidigare friat mannen från de åtalspunkterna och enbart dömt ut dagsböter för barnpornografibrott. Nu ändras domen av hovrätten, som dömer mannen till fängelse i två år och tre månader. 

Brotten har begåtts i bland annat Leksand, Strängnäs och Stockholm under år 2007 och år 2008, enligt domen.

Flickan var tolv år när övergreppen startade. Hon träffade mannen på en ungdomssajt på internet.

Mannen har erkänt att han haft sex med flickan vid flera tillfällen, men har sagt att han trodde att hon var över femton år.

Han har också erkänt att han har gett flickan sammanlagt omkring 40 000 kronor, men har sagt att han gjorde det för att vara snäll och för att hon behövde pengarna. Mannen har hävdat att de båda hade en kärleksrelation och att pengarna inte skulle ses som betalning för sex.

Tingsrätten ansåg inte heller att det gick att bevisa att pengarna gavs i utbyte mot sex, bland annat eftersom flickan fick pengar också vid tillfällen när de inte hade sex.

Men hovrätten anser att flickans uppgifter är trovärdiga och att det inte råder några tvivel om att mannen betalat henne för sex. Att han tog fotografier av henne när de träffades och att flickan inför mötena krävde pengar av honom, vilket syns i deras sms- och mejlkorrespondens, talar emot mannens uppgifter, menar hovrätten.

Hovrätten dömer Strängnäsbon för både våldtäkt mot barn och köp av sexuell handling av barn. Och nu får han ett betydligt hårdare straff, fängelse i två år och tre månader.

Han ska också betala närmare 260 000 kronor till flickan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".