Busshållplatsen där dödsolyckan inträffade.
STRÄNGNÄS

"Bygg om vår busshållplats"

Busshållplatsen vid Stallarholmsvägen utanför Mariefred, där en elvaårig flicka omkom i en olycka i fredags, är alldeles nyligen ombyggd för att vara trafiksäker. Men flera föräldrar kräver att hållplatsen byggs om ordentligt.

Catarina Hellmark-Eriksson bor i närheten och har barn som kliver på bussen här.

– Vi kallar den för bussfällan för den känns mera som att den sitter i en råttfälla när man står där och väntar på bussen.

Den här hållplatsen är nyligen ombyggd, tillsammans med ytterligare fem platser som ansetts vara de allra farligaste efter den inventering som kommunen gjort av över 500 hållplatser och där man upptäckt 22 farliga busshållplatser.

– Jag tycker inte att det är bra. Det är trångt, det är inte handikappanpassat, jag kommer absolut inte på den här plattformen med en barnvagn och avståndet från vägen till den här är bara 1,20 och det känns inte bra, säger hon.

– Jag skulle vilja ha en avkörningsficka och en busskur som gör att man naturligt stannar till lite extra innan man går över vägen, fortsätter hon.

Hans Axelsson är ansvarig på kommunen och han tycker att vid sidan av ombyggda hållplatser är en sänkning av hastigheten när man passerar en stillastående buss är bland det viktigaste som kan göras.

Trafiksäkerhetsföreningen NTF i Sörmland tycker att skolbarn ska slippa åka med vanliga linjebussar och få skolbuss i stället och att man rentav ska införa stopplikt för bilar när en buss står vid hållplats. Frågan har utretts och diskuteras på riksnivå.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".