Månroboten Roony vill sätta ett hus på månen - och Sverige på världskartan.
ESKILSTUNA

Studenter vill bygga hus på månen

Studenter på Mälardalens högskola har byggt en robot som ska klara av att sätta upp ett hus på månen. Konstnären Mikael Genberg kom med idén om ett rött hus med vita knutar som är i storlek av en friggebod. Och enligt Lars Asplund, professor vid Mälardalens högskola, har NASA intresserat sig för projektet.

Lars Asplund, som initierat projektet, menar att idén är banbrytande. Och galen.

– Det är en galen idé. Det är galet först, men sedan efter ett tag, när det möter acceptans så är det inte en så galet längre, säger han.

Även om länderna i Asien är duktiga på många saker är Sverige fortfarande bäst på systembyggande, enligt Lars Asplund. Och om Sverige som första land sätter upp ett typiskt svenskt hus på månen, kommer det sätta Sverige på kartan, menar han.

Konstnären Mikael Genberg har redan kontaktat NASA.

– Och NASA tycker det är ett intressant projekt. Det är bara en fråga om pengar, säger Lars Asplund.

Hur mycket pengar?

– Det rör sig om några hundra miljoner kronor som man ska ha för att bekosta själva färden upp till månen. När huset väl står på månen är det nog många som vill vara med och säga "vi var de som gjorde detta möjligt"

Då säger jag bon voyage.

– Tack ska du ha, vi ses på månen!

Joel Hedin
joel.hedin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".