Carin Torstensson, Interactive Institute med teknik som snart görd et möjligt att hålla koll på elförbrukningen via mobiltelefon.
ESKILSTUNA

Villaägare sparar el via Internet

Ett tjugotal villaägare i Eskilstuna har varit med att ta fram ett program, där man med hjälp av de nya elmätarna kan hålla koll på sin elförbrukning hela tiden. Programmet hjälper också till att minska förbrukningen.

– Jag kan varje dag se hur mycket el jag förbrukat och så kan man sätta upp mål via det där programmet hur mycket el man vill spara. Jag satte upp tio procent och det klarar jag av. Jag har kollat i efterskott och räknat ut att jag ligger 15 procent under föregående års förbrukning, säger Jörgen Asp, en av villaägarna som deltagit i projektet.

Carin Torstensson jobbar på Interactive Institute, det företag i Eskilstuna som utvecklat idén i samarbete med Eskilstuna Energi och Miljö och Snopptorps villaförening.

Och hon beskriver hur man kan få energirådgivare via Internet där det går att se hur mycket el man gör av med per dag.

– Jag kan nu gå in och se att jag förbrukar 400 kilowatt trots att jag inte är hemma. Kyl och frys går ju och så kan jag ha glömt att släcka någon lampa, säger hon.

På sikt är tanken att man ska kunna ha den här tjänsten i sin mobiltelefon, men det dröjer ett par år, enligt Carin Torstensson.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".