Daniel Gildenlöw bakom ett av bidragen till Melodifestivalen. Foto: Negin Sedghi/SR örmland
Sörmland

Gildenlöw till Melodifestivalen

Daniel Gildenlöw från Eskilstuna, som till vardags är sångare i gruppen Pain of Salvation, har skrivit en låt som blivit uttagen som ett av 27 bidrag i Melodifestivalen. Låten heter Roadsalt, men vem som ska framföra den är oklart.

– Låten är enkel att ta till sig. De andra låtarna som skickades in är starkare, men jag är jätteglad, säger han.

Låten är egentligen skriven för Pain of Salvation och inte anpassad för Melodifestivalen, säger Daniel Gildenlöw. Det var gruppens tidigare management som träffade Christer Björkman som hade lyssnat på gruppen och tyckte att de var bra och uppmanade dem att skicka in en låt, berättar han.

Vad handlar låten om?

– Det har ingenting med vägsalt att göra (Roadsalt betyder vägsalt på engelska, red anm), utan mer om valen i livet. Om att man på något sätt går en väg och stannar till då och då och tittar och inser att man har kommit någonstans och undrar hur det gick till. Det är inte så lätt alla gånger, men man kämpar vidare, säger han.

Är Melodifestivalen ett känsligt område för dig?

– Det är väl lite känsligt… Eftersom man är musiker är det lite jobbigt med alla de här sammanhangen som Idol och Melodifestivalen. Dels kanske för någon liten löjlig stolthet man har, när man har hållit på med ett yrke sen man var liten och man har lärt sig så mycket och rest så långt på musikens lång.

Blir det här som ett hopp tillbaka i utveckligen då?

– Nej det tycker jag inte. Ska man se det i Sverige så är nog Melodifestivalen och Idol två av de mest gångbara sätten att bli märkt. Det är väldigt trendorienterat och det är fullt av personer som ropar högst. På det sättet ser jag det inte som ett steg tillbaka eller att jag skäms eller så, säger han.

Vad händer härnäst?

– Vi kommer vara med, sen är frågan vem som kommer framföra låten. Det är det som är grejen att när man skickar in en låt till Melodifestivalen, får man skriva på en massa papper där frånsäger sig väldigt mycket av rättigheterna att bestämma saker. Så det kan ju bli vem som helst. Det kanske blir Alexander Bard som står där och sjunger vår låt där, vem vet, säger Daniel Gildenlöw.

Tidigare uppgifter från SVT idag om att ytterligare två bidrag från Sörmland tagits ut är felaktiga.

Negin Sedghi
negin.sedghi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".