En dos av vaccinet kan räcka. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Sörmland

En dos vaccin kan räcka

Inför massvaccineringen mot den nya influensan pekar nu flera studier mot att en stor del av befolkningen inte kommer att behöva mer än en spruta - istället för två som tidigare sagts.

Carl Gustav Sundin, smittskyddläkare i Sörmland, berättar att de hittills har riktat in sig på att försöka ge så många patienter som möjligt en enda dos. Det gäller både för patienter i riskgrupperna och övriga personer.

– Sedan avvaktar vi tills vi har ytterligare information från nationellt och internationellt håll om hur länge skyddet varar på en enda dos. Det kommer ligga till underlag för om vi behöver ger en dos till eller ej, säger han.

Carl Gustav Sundin berättar att det har kommit fram att en dos av vaccinet mot den nya influensen ger väldigt bra skydd. Det som behöver utredas nu är enligt honom ifall skyddet från en dos räcker över hela influensasäsongen, det vill säga långt in på vårvintern och våren.

Så som det ser ut just nu kan det vara så att det bara blir en spruta?

– Ja, antingen det eller en spruta för i övrigt friska personer och två för riskgrupperna. Men vi behöver mer fakta innan vi kan besluta om något sådant, säger Carl Gustav Sundin.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".