1 av 2
Gymnasten Ida Jonsson från Eskilstuna.
2 av 2
Veronica Wagner vidare till final i mångkamp i gymnastik-VM i London
Eskilstuna

Framgång för Eskilstunagymnaster

16-åriga VM-debutanten Ida Jonsson från Eskilstuna gjorde bra ifrån sig i onsdagens tävlingar i London. Hon kom på plats 29 och är nu en av de 30 bästa gymnasterna i världen. Veronica Wagner, som tränar i Eskilstuna gymnastikförening, har som första svenska tagit sig till final i mångkamp i gymnastik-VM, som går på fredag.

Veronica Wagner tog den 24:e och sista platsen till fredagens final i London. Hon fick 52,750 poäng. Lena Adomat är den enda svenska som tidigare har lyckats ta sig till en mästerskapsfinal. Det var i OS 1984.

VM-debutanten, 16-åriga Ida Jonsson, kom på 29:e plats med 51,850. En så bra placering lyckades inte Wagner med i samma ålder.

– Det känns helt fantastiskt, det gör det verkligen, säger tränaren Helena Andersson. Ida Jonsson 29:a, det är den bästa prestationen någonsin för en svensk gymnast på ett VM fram tills igår när Veronica också slår till med att komma med i 24:a-finalen. Hon knep den sista platsen in i finalen.

Vad beror framgångarna på?

– Det beror på engagerade tränare, gymnaster, motivation, engagemang, hårt slit och en väldig beslutsamhet att man ska nå framgång, och många, många träningstimmar i hallen.

Finalen i mångkamp vid VM i London är i morgon.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".