Ulrica Lundahl, aktiv i Kommunal, och ordföranden Lena Andersson.
SÖRMLAND

Kommunal tar strid för högre löner

Bort med låga kvinnolöner, rätt till heltid för dem som vill och trygga anställningar. Det är några av dom krav som Kommunal Sörmland kommer driva för sina 16 000 medlemmar i länet. Fackförbundet har nu lagt upp en strategi, som ska landa som ett bud på arbetsgivarnas bord i december.

Fackförbundet har nu lagt upp en strategi, som ska landa som ett bud på arbetsgivarnas bord i december. En viktig fråga är också högre löner.

En genomsnittskommunalare tjänar runt 20 000 kr i månaden - i vården litet mindre och inom räddningstjänsten litet mer. Kommunal har räknat med att 3 procent upp - dvs runt 600 mer i månaden - skulle kunna vara ett krav.

Lena Andersson, avdelningsordförande i Sörmland, säger att löneökningar alltid är en stor fråga i en avtalsrörelse, men att det också finns andra viktiga frågor.

– Vi har ju många idag som är visstidsanställda och som lever under osäkra förhållanden och när det blir dåliga tider, vilker det är nu för kommuner och landsting, så försvinner de här människorna ut ganska tyst från våra arbetsplatser, säger Lena Andersson.

För många ute på daghem eller inom vården är nedskärningar och därmed följande tuffare arbetsvillkor - och kanske inte lönen i första hand - som upptar mångas tankar nu. Urica Lundahl arbetar på en förskola i Flen och är fackligt aktiv i Kommunal.

- Just nu är oron mer att det dras in pengar, att det ska sparas och kommunen varslar folk och timmar ska sparas och vikariekostnaderna ska hållas ner, säger hon.

Till skillnad mot andra avtalsområden har kommunalanställda inget trygghetsavtal när de får blir av med jobbet. Det är något som Kommunal också vill göra något åt.

– Det är ju alltid så att när det blir dåliga tider att det är svårare att komma med krav. Men ändå är det så att våra yrken och det arbete vi utför finns kvar, det är inte så att arbetet försvunnit, säger hon.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".