Carolina Bäck jobbar på härbärget.
Eskilstuna

Vård av missbrukare kritiseras

Ideella Krafter i Eskilstuna, en sammanslutning mellan flera olika ideella föreningar, är kritiska till hur kommunen sköter frågor kring missbruk.

– Vi vill ha en bra dialog och klara, tydliga svar. Som det är nu så ger man vaga löften om att det ska bli en avgiftningsenhet men hela tiden med förbehållet om att när det får framtiden utvisa, säger Carolina Bäck som jobbar som personligt ombud på härbärget i Eskilstuna.

--Så det är en avgiftningsenhet ni behöver?

– Ja i första hand men hela missbrukarvården behöver ses över, säger Bäck och menar att som det är idag har kommunen planer på att ta hem alla externplaceringar av missbrukar och ska satsa på en vård i hemkommunen.

Carolina Bäck är kritisk till att det inte finns externa platser, det vill säga andra behandlingsplatser förutom Vårnäs behandlingshem i Vingåker.

Eskilstuna kommun har gjort besparingar inom missbruksvården, genom att sätta stopp för nya placeringar av missbrukare över 21 år. På hemmaplan i Eskilstuna finns Beroendecentrum, men det kritiseras också av Ideella Krafter eftersom missbrukare måste göra en tidsbokning, komma nykter och erbjuds inte boendemöjligheter.

– Det är nog en känsla av frustration att nu måste nåt hända snart så kommer ju vintern också, säger Lennart Pettersson från Frälsningsarmén.

Negin Sedghi
negin.sedghi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".