Katrineholm

Gudstjänstförbud i Lerbo

Det är gudstjänstförbud tillsvidare i Lerbo kyrka utanför Katrineholm och mycket talar för att det kommer att bli långvarigt. Beslutet har fattats av domkapitlet i Strängnäs stift efter en flerårig konflikt i församlingen, som under senare tid blivit värre, med hot mot den tillförordnade kyrkoherden. Och inga tecken på försoning kan ses.

– Det är ju katastrof naturligtvis. All Helgona är ju en utav de största helgerna och snart kommer ju advent och jul och nyår. Man försöker att sätta åt oss, menar Ulla Andersson som är ordförande i Kyrkorådet i Lerbo och mycket besviken över gudstjänststoppet.

Hon har ingen förståelse för att stiftet nu tar till den här åtgärden utan menar att det är kyrkoherden som inte klarar av att lösa konflikter.

Hon häftar fast lappar på kyrkdörren på Lerbo kyrka om gudstjänstförbudet. Känslorna är upprörda i den lilla landsortsförsamlingen. I botten ligger missnöje med att en omtyckt tidigare kyrkoherde tvingades säga upp sig, något som varit svårt att acceptera bland vissa församlingsbor.

– Vi tycker fortfarande att det var fel att hon fick sluta. Det kommer vi aldrig att glömma, menar Ulla Andersson.

Församlingen är nu inne på sin tredje kyrkoherde sen dess och konflikten har inte lagt sig, tvärtom har den eskalerat. Tillförordnade kyrkoherden Karola Lindqvist Wahlbeck har polisanmält två hot den senaste tiden, och hon menar att situationen blivit alltmer ohållbar och att något måste göras. Men hon förstår att gudstjänststoppet tagit många församlingsmedlemmar hårt.

– Att en församling upphör på det här sättet det är klart att det är en sorg för oss alla men som det är nu så är det en ohållbar situation, menar Lindqvist Wahlbeck.

– Hur länge kommer gudstjänststoppet att vara tror du?

– Vi har delar av en styrelse i Lerbo som skjuter både sin personal och verksamheten i sank och gudstjänststoppet gäller så länge dom fortsätter på den inslagna vägen, menar Karola Lindqvist Wahlbeck.

– Vad tror du kommer det här att lösa sig inom en snar framtid?

– Nej tyvärr vi har prova så många vägar, menar Lindqvist Wahlbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".