Harriet Lagebo, konsult Svensk handel.
Eskilstuna

Svensk handel uppmanar att följa lagen

Svensk handel ska nu ta handlarna i örat efter Sveriges Radio Sörmlands rapportering om att många butiker i Eskilstuna bryter mot lagen genom att inte skylta med prislappar i skyltfönstret.

– Definitivt ska man följa de lagar som gäller och vad vi skulle kunna göra från Svensk handel är att ta upp den här frågan och bjuda in till informationsdagar, säger Harriet Lagebo, konsult på Svensk handel i Mälardalen. Det tror jag vore bra.

– Sen gäller det att hitta en lösning på vilken tid de här små handlarna kan komma, för man ska inte glömma bort att de flesta av dem jobbar sju dagar i veckan numera.

Vi har granskat skyltfönster på ett fyrtiotal butiker i Eskilstuna centrum. I 30 av dem saknades prislappar helt. Det är ett brott mot prisinformationslagen och kan ge böter på upp till 200 000 kronor. Enligt lagen ska priset alltid vara korrekt, tydligt och inte vilseledande.

– Jag visste inte att det var så vanligt som du säger att det är, säger Harriet Lagebo.

Vår granskning visar även att finns en okunskap om lagen bland butikspersonal. Det hoppas Harriet Lagebo kunna ändra på genom att organisationen skapar tydligare information till butikerna om vad som gäller.

Men vad säger konsumenterna om att det ofta saknas prislappar?

– Jag tycker nog att det ska vara prislappar, för det drar ju i alla fall in folk i butiken, säger en man.

– Det är inte alltid man har tid att gå in och leta fram just de byxorna och det priset, säger en yngre kvinna.

– Jag vill så gärna köpa den där, men jag gör det inte på grund av att det inte finns någon prislapp där, säger en äldre kvinna. Sådan är jag.

Evelina Crabb
evelina.crabb@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".