Margareta Marklind och Cecilia Söderberg flyttar sin barn från skolan i Gnesta till Flen.
GNESTA

Skolbarn byter Gnesta mot Flen

Efter Gnestapolitikernas beslut att flytta alla femte- och sjätteklassare från landsbygdsskolorna in till centralorten väljer nu många föräldrar i Stjärnhov att låta barnen gå i grannkommunen Flen istället.

Två av dem som kommer att flytta sitt barn redan nu efter höstlovet är Cecilia Söderberg med en son i fyran och Margareta Marklind med en son i femman.

– När man går i fyran på Kvarnbacken så går man fyr-fem-sexan varför 90 procent av eleverna kommer att försvinna och det omfattar ju även kompisar och allt det utöver, säger Margareta Marklind.

Förra söndagen hade Stjärnhovsföräldrarna tagit initiativ till ett möte på Dunkers skola i Flens kommun, där skolledningen fick presentera sin verksamhet. Föräldrar till sju barn var med på det mötet och enligt rektorn Lillemor Ylipää kan man ganska lätt göra plats för fler elever på den friskolan.

Margareta Marklind konstaterar att det också finns föräldrar som siktar på att placera sina barn i Sparreholm, Malmköping och centrala Flen.

Problemet med det här är enligt kommunstyrelsens ordförande i Gnesta, moderaten Henric Sörblad, att Kvarnbackaskolan mister den skolpeng som följer med varje elev. Nivån på skolpengen nästa är tänkt att ligga på mellan 38 500 och knappt 41 000 kronor beroende på om eleven går i femman eller sexan. Och om pengarna istället följer med ett antal elever till Flens kommun så påverkar det förstås verksamheten, konstaterar Sörblad.

Men Cecilia Söderberg gillar inte att politikerna lägger ansvaret för Kvarnbackaskolans framtid i famnen på föräldrarna.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".