NYKÖPING

Nedläggning hotar vägkrogsbibliotek

Vägkrogsbiblioteken, som är populära bland landets yrkesförare, hotas av nedläggning.
Regeringens kulturutredning föreslår att bidraget till de tio biblioteken, varav ett finns i Nyköping, ska försvinna.

Charlotte Wendel Lendin arbetar på Transportarbetarförbundet i Linköping och hon är bestört över de dystra framtidsutsikterna.

– Vi är beroende av pengarna för att kunna driva verksamheten och det här kommer att hota hela kulturen vill jag påstå, säger hon och tillägger.

– Till slut kommer det att bli så att biblioteken dör ut.

Det är hotell o restaurangfacket tillsammans med Transportarbetareförbundet som ligger bakom vägkrogsbiblioteken och syftet är att öka läsandet hos bland annat lastbilschaufförer, där ljudböckerna blivit populära.

– Många lyssnar på dem när de ligger på vägarna och kör. Det är härlig avkopplig att lyssna på ljudböcker. Det är fantastiskt att få betalt för att lyssna på böcker. Vi har alltid ett lager med oss, säger lastbilschauffören Klas Johansson.

Nu arbetar transportarbetarförbundet hårt för att behålla vägkrogsbiblioteken.

– Vi har gjort en namninsamling på nätet och alla kan skriva på. Vi har också tagit listor från biblioteket för att visa hur många böcker som lånas ut och uppvaktat regeringen med detta. Vi tror och hoppas att de lyssnar på oss, säger Charlotte Wendel Lendin, studiesekreterare på Transportarbetarförbundet i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".