Läraren dömdes till fem års fängelse för grov våldtäkt mot barn.
STRÄNGNÄS

"Strängnäsläraren borde ha omplacerats"

Skolledningen på den skola i Strängnäs, där en lärare dömts för att ha våldtagit en elev ett åttiotal gånger under två års tid, kunde ha gjort mer för att förhindra övergreppen. Det anser Skolinspektionen, som nu har utrett fallet.

Rektorn fick redan i december 2006 uppgifter om att läraren hade en olämplig relation med eleven, som då var tretton år gammal. Eleven fick en remiss till psykolog och läraren fortsatte undervisa som vanligt, något som Skolinspektionen är mycket kritisk till.

– Man måste vara öppen för olika infallsvinklar och inte ensidigt utgå från att det är eleven som är problemet och att det bara är mot eleven insatserna ska riktas mot, säger Carin Holtz på Skolinspektionen.

– Man borde ha agerat mer kraftfullt och exempelvis omplacerat läraren, fortsätter hon. 

Rektorn fick vid upprepade tillfällen genom åren höra från elever och skolpersonal att läraren skjutsade hem flickan från skolan. Vid ett tillfälle berättade också en person som jobbade på skolan att hon träffat på eleven och läraren i en märklig situation i ett låst klassrum.

Rektorn uppmanade läraren att sluta skjutsa eleven eftersom det ledde till ryktesspridning, men han borde ha gjort mer än så, anser Skolinspektionen.

Först i våras kopplades polisen in, efter att kyrkopersonal sett läraren och flickan i en bil vid kyrkogården. Kyrkopersonalen misstänkte att läraren hade sex med flickan i bilen. Läraren polisanmäldes och dömdes sedan till fem års fängelse för ett åttiotal våldtäkter mot flickan.

Lillemor Bylund, skolchef i Strängnäs, säger att skolledningen var godtrogen och hade svårt att tänka sig att läraren, som varit "allmänt populär och omtyckt", skulle ha gjort något sådant här.

– Man var blinda för det hela, säger hon.

Skolinspektionen har också kritiserat att Strängnäs kommun inte dokumenterat vilken hjälp flickan har fått och senast i januari ska kommunen ge svar på vilka åtgärder man vidtagit.

Rädda Barnen har nu utbildat alla rektorer och chefer på förskolorna i hur man upptäcker om barn blir utnyttjade och hur man ska agera, enligt skolchefen Lillemor Bylund.

– Det handlar om en medvetenhet, att kunna tänka tanken, att kunna vara vaksam för de signaler barn skickar ut. Det handlar om att våga se, säger Lillemor Bylund.

Rektorn anmäldes i somras för tjänstefel, men friades från misstankarna.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".