Ola Svensson på Konsumentverket säger att han inte visste att problemet med bristande prismärkning var så stort.
Eskilstuna

Kritik mot bristande prismärkning

Konsumentverket tycker det är anmärkningsvärt att så många butiker i Eskilstuna bryter mot lagen när det gäller prismärkning. Sveriges Radio Sörmlands granskning, som vi rapporterat om i helgen, visar att 30 av ett 40-tal undersökta butiker i Eskilstuna inte bryr sig om att prismärka varorna i skyltfönstren.

– Att tre av fyra helt saknar prissättning är ganska anmärkningsvärt, säger Ola Svensson, jurist på Konsumentverket.

Sveriges Radio Sörmland har granskat skyltfönster på ett fjortiotal butiker i Eskilstuna city. I 30 av dem saknades prislappar helt. Det här är ett brott mot prisinformationslagen och kan ge böter på upp till 200 000 kronor. Enligt lagen ska priset alltid vara korrekt tydligt och inte vilseledande. Sveriges Radio Sörmlands granskning visar även att finns en okunskap om lagen bland butikspersonal.

– Det som är märkligt är att handlarna inte känner till lagen. Det rode vara handlarnas abc, hur man sätter upp priser.

Trots att många butiker bryter mot lagen är det ingen som har blivit fälld sedan lagen kom till 2004.

Ola Svensson på Konsumentverket menar att bättre kontroller av butikerna måste till för att få bukt med problemet, men att man även måste förbättra kunskapen om lagen till konsumenterna.

– Hade konsumenterna känt till detta hade vi fått in fler anmälningar, men det är också en brist från oss att inte vi fått ut informationen om att lagen finns. Vi hade inte uppfattningen att det var ett så stort problem. Skulle det vara så i hela landet så får vi titta på det.

Evelina Crabb
evelina.crabb@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".