SÖRMLAND

Samlar namn för ett bra klimatavtal

Just nu pågår en kampanj i bland annat Sörmland för att uppmärksamma klimathotet inför mötet i Köpenhamn då världens ledare samlas om några veckor. Syftet är att samla in namnunderskrifter för att hejda klimatförändringar utan att blanda in politik.

Kampanjen är webbaserad och heter 2 grader och handlar om att samla in så många namnunderskrifter som möjligt.

– Det är visserligen vi i Centern som tagit initiativ till det här, men vi är noga med att poängtera att det inte är en politisk kampanj. Det handlar helt enkelt om att bilda opinion för att få ett ambitiöst och allomfattande avtal i Köpenhamn, säger Roger Tiefensee.

Namnunderskrifterna ska sedan lämnas över till ledarna för USA och Kina. Förutom FN-förbundet står drygt 15 andra organisationer bakom denna kampanj och nu vill man uppmärksamma den i Sörmland.

Namnunderskriften stödjer fyra punkter: Viljan till ett globalt klimatavtal, att alla världens länder ska delta, att temperaturen får öka högst två grader och slutligen säkerställa de fattigaste ländernas rätt till utveckling. Hur dessa förändringar ska ske, ligger på toppolitikernas bord. Centerriksdagsmannen Roger Tiefensee, menar att kampanjen skiljer sig från andra.

– Skillnaden är att den här har ett så tydligt mål just till det här mötet i Köpenhamn, säger han.

Negin Sedghi
negin.sedghi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".