NYKÖPING

Swenox gynnades inte felaktigt

Nyköpings kommun gjorde inte fel som investerade pengar i Swenox industrilokaler. Det har Länsrätten slagit fast. Som vi berättat tidigare har en Nyköpingsbo överklagat kommunens beslut att lägga 33 miljoner kronor på ventilation och kylmaskiner i Swenox lokaler.

Swenox har ett kontrakt på att hyra lokalerna för femton år framåt. Anmälaren tyckte att installationerna bara kunde komma ett företag till del och skulle i det skenet inte vara annat än stöd för ett enskilt företag med skattemedel.

Men enligt rättens utredning har det inte begåtts något fel. Kommunens avsikt med industriområdet Arnö är att där kunna tillhandahålla funktionella lokaler för dom företag i Nyköping som inte kan eller vill äga sina lokaler själva.

Kommunen hyr lokalerna av ett utomstående fastighetsbolag genom långa hyresavtal. Kommunen hyr sedan ut lokalerna i andra hand till företag på orten. Är det sedan som i fallet med Swenox att det behöver investeras i lokalerna innan ett företag kan börja verka där så gör man det först och investeringen finansieras sedan genom hyresavtalet justeras. Swenox har ett kontrakt på att hyra lokalerna för femton år framåt.

Eftersom det handlar om ett industriområde öppet för flera företag på orten så tycker alltså Länsrätten att det inte strider mot kommunallagen.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".