Oljeindränkt fågel.
SÖRMLAND

Fartyg ska ta hand om oljeutsläpp

Olja fraktas allt oftare på Östersjön, vilket ökar risken för oljeutsläpp. Kustbevakningen har nu köpt in tre fartyg för över en miljard som ska kunna ta hand om utsläppt olja, och två av fartygen kommer finnas i Östersjön.

Under 2000-talet har trafiken på Östersjön exploderat. Mest är det olja från Ryssland som fraktas ut i världen. Oljetrafiken beräknas öka med 60 procent fram till år 2020.

Kjell Götesson är befälhavare på fartyget Poseidon som snart ska tas i bruk.

– Idag har vi utbildning av våra propellrar, den ena här är nedsänkbar och det är viktigt när man ska ha fartyget i position, säger Kjell Götesson som ger en guidning av fartyget.

Att ligga helt still är viktigt för Poseidon. Hon ska nämligen kunna hålla en båt på 150 000 ton stilla när det blåser full storm. Dessutom ska Poseidon och hennes systerfartyg som snart är färdigbyggda i Rumänien användas vid stora oljeutsläpp. De har utrymme för att ta upp stora mängder olja och ska kunna bogsera grundstötta oljetankers och släcka bränder.

Hanna Byhler är en av de femton som ska ingå i besättningen. Hon tycker det ska bli kul eftersom hon här får möjlighet att specialisera sig mer än på andra fartyg.

– I vanliga fall inom Kustbevakningen ska alla kunna styra båten och köra kranar, här får man specialisera sig lite mer, säger hon.

Hanna Nyberg, P1 Morgon
hanna.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".