I Eskilstuna får allt fler unga försörjningsstöd.
Eskilstuna

Fler unga får försörjningsstöd

Eskilstuna tillhör de tre kommuner i landet med de högsta kostnaderna för försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag, till ungdomar. Det visar en sammanställning från Sveriges kommuner och landsting.

Siffrorna över socialbidragsutbetalningarna till hushåll i åldersgruppen 16 till 24 år i Eskilstuna är dyster läsning. Siffrorna ser ut att fortsätta öka till skillnad mot flertalet kommuner i landet. Utbetalningarna till ungdomar i Eskilstuna ökade i september i år med över 26 miljoner jämfört med samma månad förra året.

Stödet till unga har fram till september i år kostat kommunen nästan 23 miljoner kronor mot drygt 16 förra året. Det motsvarar en ökning med nära 40 procent.

Ungdomsgruppen utgör tolv procent av befolkningen i Eskilstuna och borde om saker och ting stod någorlunda rätt till också stå för motsvarande andel av socialbidragsutbetalningarna, men så är inte fallet.

Ungdomarnas andel av kommunens kostnader är på väg mot 20 procent. Snart går var femte krona, som Eskilstuna kommun betalar ut i försörjningsstöd, till en personer mellan 16 och 24 år.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".