Cajsa Widqvist ligger bakom en av motionerna om att ta hem Afghanistantrupperna.

S oenigt om Afghanistantrupper

Bland socialdemokraterna kan Afghanistanstyrkan bli en het fråga på kongressen i nästa vecka. Cajsa Widqvist i Nyköpings arbetarekommun står bakom en av de motioner som kräver att trupperna tas hem. Idag väntas regeringen besluta om fler soldater ska skickas till Afghanistan eller inte.

– Det här är USA:s krig som vi går in och stödjer. Det är ett krig som de har startat, som fullföljs och som kan bli hur långt som helst, säger Cajsa Widqvist.  

Frågan om svenska soldater i Afghanistan är känslig för det socialdemokratiska partiet. Det var en socialdemokratisk regering som en gång beslutade om att Sverige skulle delta - men nu har uppdraget både vuxit och förändrats radikalt. Dessutom kräver de två samarbetspartierna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, ett slutdatum för den svenska militära närvaron i Afghanistan.

Inför S-kongressen är det tydligt att åsikterna inom partiet går isär - nio motioner har kommit in som framförallt antingen kräver att trupperna ska tas hem eller att Sverige framöver enbart ska delta i militära operationer utomlands som leds av FN. De förslagen avslår partistyrelsen.

Men kritiken kommer även från fler håll: Exempelvis från socialdemokraten och tidigare FN-ambassadören Pierre Schori som har skrivit en rapport om Aghanistan som nyligen presenterades för FN:

– Vi gjorde ett strategiskt misstag när vi gick med från första början. Det politiska, civila biståndet som Sverige ska stå för, det är Sveriges roll i världen, men inte att gå in i en Nato- och USA-ledd styrkedemonstration, säger Pierre Schori. 

Det som egentligen behövs är ett samarbete med andra länder i regionen för att finna en strategi för ett uttåg, tycker Pierre Schori - en dimension som han saknar helt i den svenska debatten. Dessutom, menar Schori, har FN ingen som helst kontroll längre i Afghanistan, alla militära beslut fattas istället av Nato.

Så den FN-insats som den då socialdemokratiska regeringen beslutade att Sverige skulle vara med i, har genomgått ett dramatiskt skifte - utan någon egentlig diskussion, säger Pierre Schori. Och han får medhåll av Cajsa Widqvist från Nyköpings arbetarekommun:

– Vi har gått ifrån vår linje där vi ska vara väldigt neutrala, och det har inte föregåtts av några beslut eller något sådant, säger hon. 

Katarina Helmerson, Ekot
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".