Den obehöriga skolpsykologen arbetade i Trosa. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
Trosa

Specialist granskar psykologutredningar

Trosa kommun har anställt en specialist som ska granska de utredningar som gjorts av en obehörig skolpsykolog som arbetade åt kommunen åren 1997 till 2007.

Den outbildade psykologen ska ha gjort utredningar på minst 60 barn och många av utredningarna har funnits med när kommunen beslutat om placeringar i särskola.

– Vi vill ha kolla på att allting gått rätt till, säger skolchefen Eva Stormgaard i Trosa.

Det är enligt kommunen en legitimerad psykolog och erkänd expert på barn som placeras i särskola, som nu ska gå igenom alla de utredningar som gjorts av den outbildade skolpsykolog som kommunen anlitat under tio års tid.

Att den tidigare anställde, som senare anlitades som konsult, inte var färdig psykolog var enligt Eva Stormgaard känt av den tidgare skolchefen, men kommunen kan trots det komma att polisanmäla honom,om det visar sig att det begåtts allvarliga fel i hans utredningar.

– I så fall kan det faktum att han uppträtt som psykolog utan att ha legitimation vara en del av en polisanmälan, säger Eva Stormgaard.

Enligt Eva Stormgaard så är det hittills bara en förälder som hört av sig till kommunen efter avslöjandena om den falska psykologen, en förälder som ansåg att det tagit för lång tid att få sitt barn särskoleplacerad.

Hon tror att det beror på att inga barn blivit felaktigt placerade, eftersom den falske psykologens utredningar bara varit första steget i en kedja.

Kommunen granskar också de anställdas anställningsuppgifter för att förhindra att liknande situationer uppkommer igen.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".