1 av 2
Biskop Hans-Erik Nordin. Foto: M Aronsson.
2 av 2
Eva Ogenborg, ordförande för RFSL i Nyköping som välkomnar kyrkans vigselbeslut. Foto: Petra Levinson/SR Sörmland.
Sörmland

Biskop kritisk till vigselbeslut

Hans-Erik Nordin, biskop i Strängnäs stift, är inte nöjd med torsdagens beslut att låta viga samkönade par i kyrkan. Han tycker att kyrkan har gått för snabbt fram.

– En kyrka fattar beslut utifrån teologiska och trosmässiga överväganden, och den grunden var oerhört dåligt beredd. Om man lägger en grund som är mer byggd på opinionsvindar, då kommer det kritiseras, säger han.  

Biskopen Hans-Erik Nordin tycker att kyrkomötets beslut att viga samkönade par togs för tidigt. Han menar att man borde ha väntat åtminstone ett år till, och inte följt hack i häl efter staten, som nyligen infört samkönade äktenskap.

– Eftersom staten ändrade sin uppfattning så svarade kyrkan lika snabbt, när vi i själva verket med integritet kunde ha väntat, säger han. 

Men RFSL i Nyköping välkomnar kyrkans beslut att viga samkönade par.

– Jag är jätteglad för att kyrkan har tagit det här beslutet, det har vi väntat på i över femtio år nu så: jättebra kyrkan! säger Eva Ogenborg är ordförande för RFSL i Nyköping, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Kyrkomötets beslut innebär att Svenska kyrkan behåller vigselrätten. Från och med i november kommer de viga såväl heterosexuella par som homosexuella.

Eva Ogenborg är själv förlovad, och om hon gifter sig så skulle hon vilja göra det i kyrkan.

– Jag har inte riktigt kommit fram till att jag är kristen helt och hållet, men ändå finns det någon slags gudsnärvaro i mitt liv känner jag kanske. Därför skulle jag nog vilja gifta mig i kyrkan. Det känns som en fin tradition dessutom, säger hon.   

Men som enskild präst kan man fortfarande säga nej till att viga samkönade par. Eva Ogenborg tycker att det är lite problematiskt.

– Har man beslutat i demokratisk anda, att man ska utföra vissa samhällstjänster, till exempel att viga människor så tycker jag det ska gälla alla, man borde inte kunna välja bort vissa saker som inte passar en, säger hon.

Men samtidigt tycker Eva Ogenborg att det vore fel att tvinga präster att viga samkönade par om de inte vill.

– Det är bättre att göra det på frivillig basis, än att man ska tvingas in i något kollektivt system, säger hon.

Den lösning som Eva Ogenborg tycker är bäst, vore om vigseluppdraget blev personligt. Då skulle de präster som vill viga samkönade par, få anmäla sig själva som vigselförrättare. Det är också ett förslag som RFSL lagt fram tidigare.

– Men nu är inte jag kyrkomötet, så jag kan inte bestämma det. Men om vi hade fått önska, hade vi sett att det skulle vara personligt. Ett positivt uppdrag, som man tror på med hjärtat, säger Eva Ogenborg.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".