Barn på förskola. Barnen på bilden har inget med textena att göra. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
Eskilstuna

Öppna förskolan i Skiftinge räddas

Den nedläggningshotade Öppna förskolan i området Skiftinge i Eskilstuna får vara kvar - åtminstone i ett år till. Det meddelade ansvariga politiker idag.

Jenny Karlsson med dottern Cornelia är glad över beskedet.

Vad betyder öppna förskolan för dig?

– Här i Skiftinge tycker jag det är jättebra för att det är så mycket olika kulturer som möts. Jag är själv från Kjula, och där är det ganska mycket vanliga svenskar om man säger så. Och sen också att kunna få ett kontaktnät, om man inte känner så många, säger hon.   

Den öppna förskolan är en del av familjecentralen i Skiftinge. Öppna förskolan ligger alltså i anslutning till en mödravårdscentral och en barnavårdscentral. Många av besökarna har utländsk bakgrund. En av dem är Rania Abdulla som tycker att hon har fått mycket stöd av personalen.

– Jag brukar komma hit för att det finns många här som kan ta hand om mig ibland, säger hon.

Annelie Ilebro förskollärare på öppna förskolan, beskriver verksamheten:

– Ofta är det här det första stället man träffar på som invandrare. Vi hjälper till med allt, från att gå till tandläkaren till att ringa barnläkare. Det är så nära till varandra. Familjecentralen är en unik verksamhet och en vinst för alla, säger hon.

En miljon kronor kommer det att kosta att driva verksamheten i ytterligare ett år, och pengarna tas från de extra kommunpengar som regeringen skjutit till. Nu ska man utreda vad som ska hända med familjecentralerna i framtiden.

Socialdemokraten Johan Nilsson är ordförande i barn och utbildningsnämnden. Han berättar att idag är Öppna förskolan i Skiftinge inte tillgängligt för alla, utan bara de som bor inom ett visst upptagningsområde.

– Den föräldrautbildning och det föräldrastöd som finns här, finns det behov av överallt i kommunen. Vi måste försöka titta på hur vi kan göra det tillgängligt för alla i framtiden, säger han.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".